Sretno!

Danas naša Labinština obilježava 100. obljetnicu Labinske republike… Ugljen i rudarstvo ostavili su neizbrisiv trag. Rudarska okna bila su na području Grada Labina, Općine Raša, Općine Sveta Nedelja i Općine Pićan. Na području Općine Kršan niknula je termoelektrana koja je koristila ovdašnji ugljen, a od tuda su postojali komunikacijski tuneli povezani s rudnikom. Tako su svi krajevi naše Labinštine imali snažan dodir sa rudarstvom kojeg se na današnji dan prisjećamo, zajedno s najupečatljivijim događajem iz tih vremena – Labinskom republikom.

Više

Uredili smo Krvovu placu

Pogled na Krvovu placu

Nakon nekoliko tjedana intenzivnih radova, 1.MAJ je priveo kraju radove na uređenju Krvove place na Vinežu. Uređena Krvova placa tako spremno dočekuje 100. obljetnicu Labinske republike, a 1.MAJ je pokazao da i ovakve projekte može pretočiti u djelo znanjem i iskustvom svojih radnika. Sada preostaje uživati u ovom novouređenom javnom prostoru. Kliknite na “Više” i u nastavku pronađite galeriju slika…

(više…)

Više

1.MAJ-u 1,3 milijuna kuna bespovratne potpore za nova vozila

1.MAJ uspješno se prijavio na natječaj nadležnog ministarstva za dodjelu bespovratne EU potpore za nabavu novih vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Ovih dana stigla nam je Odluka o financiranju kojom nam se dodjeljuje zatraženih 1,3 milijuna kuna. Taj iznos predstavlja ukupno 85% prihvatljivih troškova ovog 1,5 milijuna kuna vrijednog projekta. Planiramo nabavu dva nova vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Oba vozila imati će kapacitet 8 m3. Uskoro slijedi potpisivanje ugovora sa Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Više

Uređujemo zelenu površinu na Štrmcu u duhu rudarstva

Prošlo je dugih 66 godina od kad je zatvoreno rudarsko okno na Štrmcu, ali rudarsko srce Štrmca ostalo je duboko ukorijenjeno u uspomenama naših krajeva. Zato ovih dana upravo Štrmac dobiva jedan vrlo lijepi detalj kao uspomenu na rudarske dane, a prigodno uz 100. obljetnicu Labinske republike. Uređuje se zelena površina kraj autobusne stanice na Štrmcu, uz glavnu cestu kao upečatljivi simbol uočljivog svim prolaznicima državnom cestom koja tuda prolazi.

(više…)

Više

Uredili smo grb Labinske republike od cvijeća

Uz obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike, naš grad dobiva još jedan upečatljivi simbolični detalj u uspomenu na rudarstvo. Radi se o novoj atraktivnoj cvjetnoj gredici omeđenoj limom u kružnom toku kod gradskog stadiona, a vidljiv je sa ceste iz smjera Vineža. Cvjetna gredica osmišljena je da asocira na grb Labinske republike, grb koji prikazuje naš Stari grad na brijegu, uz ukrštene rudarske čekiće od cortena (posebna vrsta čelika). Cvjetna gredica blago je uzdignuta iz ravnine ceste jer prati nagib kružnog toka, a kolorit grba imitira se sa 700 maćuhica i upotrebom crnog drvenog malča. Ovaj cvjetni kutak je po narudžbi Grada Labina uredio 1.MAJ.
(više…)

Više

Skip to content