Imamo tri slobodna radna mjesta!

1.MAJ-u želimo dati vlastiti snažan doprinos održivom razvoju Labinštine unaprjeđenjem vlastitih resursa, promicanjem ekologije i poboljšanjem kvalitete življenja svih stanovnika Labinštine. Tražimo odgovorne i pouzdane radnike za rad u sektoru Čistoće.

Ako se prepoznajete kao dio tima 1.MAJ-a – slobodno kliknite na sličicu “VIŠE”, pročitajte natječaje i javite nam se, očekujemo Vas! Natječaji vrijede do 5.10.2022. godine.

(više…)

Više

U tjednu od 26. rujna do 1. listopada prikupljamo plastičnu i metalnu ambalažu

U tjednu od 26. rujna do 1. listopada 2022. prikupljamo plastičnu i metalnu ambalažu (žuti spremnici) na cijelom području Labinštine.

Kod korisnika će se žuti spremnik prazniti isti dan kada i miješani komunalni otpad (MKO). Dakle, onaj dan kada predajete na pražnjenje MKO, isprazniti ćemo i žuti spremnik. MKO i odvojeni otpad ne prikupljamo istim vozilom, te je stoga tokom dana moguć određeni vremenski odmak između pražnjenja spremnika za MKO i žutog spremnika.

Više

Započeli radovi na obnovi krova i sanaciji pročelja istočne kapelice na groblju Nedešćina

Započeli su radovi na groblju u Nedešćini. Točnije, započeli su radovi na obnovi krova i sanaciji pročelja istočne kapelice. Radovi su vrijedni 98.900 kuna bez PDV-a, a izvodi ih obrt “Brick-Val”. Radovi se planiraju završiti prije Svih svetih. Pročelje će biti obnovljeno u istom tonu kao postojeće, a iduće godine biti će sanirano i pročelje zapadne kapelice čime će groblje u Nedešćini izgledati puno primjerenije.

Više

Pravilno korištenje spremnika za staklenu ambalažu

Na mnogim lokacijama na javnim površinama postavili smo spremnike za prikupljanje staklene ambalaže. U takav spremnik potrebno je odložiti isperenu staklenu ambalažu (npr. boce, staklenke, tegle). S druge strane, često u spremnicima pronalazimo staklo koje nije namijenjeno ovakvim spremnicima. Primjerice, na slici je vidljivo prozorsko staklo odloženo kraj spremnika u Marciljanima. Takvo staklo, zrcala, razbijene čaše, žarulje, velike komade stakla i sl. potrebno je odložiti u reciklažno dvorište u Pulskoj ulici (Starci) ili predati na mobilno reciklažno dvorište. Na slici je vidljivo i da je netko odložio staklenu teglu punu masne tekućine, što je također nepravilno. Ukoliko ste u kućanstvu prikupljali, primjerice, ulje od kuhanja, tad i otpadno ulje možete zbrinuti na reciklažnom dvorištu, a ne kraj spremnika za staklenu ambalažu. Još jedna vrlo česta greška ili nesmotreni postupak je odlaganje miješanog komunalnog otpada u spremnik za staklenu ambalažu. Stoga, molimo korisnike da spremnike koriste isključivo pravilno na gore opisani način (odlaganjem isperene staklene ambalaže).

Više

U tjednu od 19. do 24. rujna prikupljamo papir i karton

U tjednu od 19. do 24. rujna 2022. prikupljamo papir i karton (plavi spremnici) na cijelom području Labinštine.

Kod korisnika će se plavi spremnik prazniti isti dan kada i miješani komunalni otpad (MKO). Dakle, onaj dan kada predajete na pražnjenje MKO, isprazniti ćemo i plavi spremnik. MKO i odvojeni otpad ne prikupljamo istim vozilom, te je stoga tokom dana moguć određeni vremenski odmak između pražnjenja spremnika za MKO i plavog spremnika.

Poveznica na raspored za iduće razdoblje: OVDJE

Više

Na Gradskom vijeću o problematici otpada u Rapcu

Na aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Labina održanog 14.9.2022., vijećnike je zanimala problematika oko količina otpada tijekom ljetne sezone u Rapcu. Odgovor na pitanje dao je direktor 1.MAJ-a Donald Blašković te istaknuo kako je je ovogodišnja turistička sezona daleko nadmašila prethodne dvije, stoga je donijela veće izazove i veći pritisak na sam centar Rapca, ali i cijeli Grad Labin.

Problem biootpada

„Svjesni smo situacije, da su predmetne dvije lokacije polupodzemnih spremnika, dakle one ispod “Apolla” i na početku šetnice jedne od najkritičnijih. Prije svega jer pojedini nesavjesni građani i vlasnici ugostiteljskih objekata odlažu otpad na nepropisni način.  Ono što smo radili jest da smo svakodnevno uklanjali otpad odložen oko spremnika te ujedno oprali više puta navedene polupodzemne spremnike i tretirali ih za potrebnim kemikalijama.  Najveći problem neugodnih mirisa je biootpad kojeg pojedini vlasnici restorana odlažu u spremnike a ne predaju ga ovlaštenom sakupljaču. I upravo ti vlasnici restorana se najviše bune da iz spremnika se šire neugodni mirisi. Razmišljamo o rješenjima za iduću sezonu kako bismo smanjili nepropisno odlaganje u i oko spremnika te kako bismo spriječili neugodne mirise.“  – istaknuo je Blašković

(više…)

Više

Labin 11. po stopi odvajanja otpada u Hrvatskoj

Prema podacima i metodologiji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za 2021. godinu, samo 14 gradova u Hrvatskoj postiglo je stopu odvojeno prikupljenog otpada iznad 40%. Među njima je i Grad Labin koji je sa 43,9% ušao u to malobrojno društvo kao 11. po stopi odvajanja. Na žalost, brojni gradovi još nisu dostigli konkretnije postotke odvajanja, a neki još nisu ni na početku jer su i dalje na 0,0% odvajanja.

Vodeći gradovi po stopi odvajanja otpada su Prelog, Koprivnica i Osijek, a od istarskih gradova ispred Labina je samo Buzet.

Na području Grada Labina korisnici koji su u sustavu odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata” imaju na raspolaganju žute spremnike za metalnu i plastičnu ambalažu te plave spremnike za papir i karton. Odvoz se vrši svaka dva tjedna. Za staklo postavljeni su zasebni spremnici na javnim površinama. Urbani dijelovi Grada na raspolaganju imaju komplete polupodzemnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Također, usred najvećeg naselja Labina nalazi se reciklažno dvorište (Pulska bb, Starci) koje radi od ponedjeljka do petka od 10,00 do 17,00 sati, a subotom od 8,00 do 13,00 sati. Ondje se prikuplja 47 vrste otpada, a predaja otpada za građane je besplatna. Također, na raspolaganju je i mobilno reciklažno dvorište koje se ciklički postavlja na 15-tak drugih lokacija diljem područja Grada. Zahvaljujemo svim korisnicima usluga 1.MAJ-a koji savjesno odvajaju otpad i doprinose ovako optimističnim rezultatima.

Više

Postavlja se videonadzor na groblju u Labinu

S ciljem da se preveniraju neželjeni događaji na labinskom groblju (kao što su krađe cvijeća i vandalizam) 1.MAJ postaviti će videonadzor na groblju. Prije samog postavljanja videonadzora biti će potrebno prokopati kanal za provođenje struje od Komemorativnog centra do svih lokacija za postavljanje video kamera. Radovi su započeli danas, a očekuje se da postavljanje bude gotovo prije blagdana Svih svetih.

Postavljanje videonadzora je samo dio ulaganja u groblja koja planiramo izvršiti do Svih svetih. Postaviti ćemo tlakavce (opločnike) na sadašnje tucaničke staze u Labinu i Martinskom te sanirati oštećeni dio pročelja na ulazu u groblje Nedešćina (85 m2 pročelja).

Sve te investicije ukupno su vrijedne 432.926 kuna bez PDV-a.

(više…)

Više

U tjednu od 12. do 17. kolovoza prikupljamo plastičnu i metalnu ambalažu

U tjednu od 12. kolovoza do 17. kolovoza 2022. prikupljamo plastičnu i metalnu ambalažu (žuti spremnici) na cijelom području Labinštine.

Kod korisnika će se žuti spremnik prazniti isti dan kada i miješani komunalni otpad (MKO). Dakle, onaj dan kada predajete na pražnjenje MKO, isprazniti ćemo i žuti spremnik. MKO i odvojeni otpad ne prikupljamo istim vozilom, te je stoga tokom dana moguć određeni vremenski odmak između pražnjenja spremnika za MKO i žutog spremnika.

Više

Skip to content