Novi sustav gospodarenja otpadom

slika (1)

Cilj novog sustava gospodarenja otpadom je uspostava kvalitetnog i učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim jedinicama lokalne samouprave, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i zaštitom ljudskog zdravlja temeljeno na principu „onečišćivač plaća“.

Najznačajnije mjere novog sustava gospodarenja otpadom su:

  • Poticanje odvojenog sakupljanja otpada
  • Sakupljanje na kućnom pragu
  • Uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja komunalnog otpada prema sastavu i količini
  • Uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada
  • Poticanje kućnog kompostiranja

U toku mjeseca lipnja na kućne adrese svim korisnicima usluge bit će dostavljene Izjave o načinu korištenja usluge gdje će korisnici moći izabrati posudu za miješani komunalni otpad odgovarajućeg volumena. Naš prijedlog posude zaduženja za svakog pojedinog korisnika bit će dimenzioniran na odvoz jednom tjedno i na odvajanje od 50 %. Uz same Izjave korisnici će dobiti i brošure kako bi se informirali o promjenama koje ih očekuju a u kolovozu ih očekuje novi način obračuna usluge.

Naravno da sustav neće moći zaživjeti odmah, ali u suradnji sa građanima sustav ćemo prilagođavati zahtjevima građana.

Cjenik javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada (CJU) možete pogledati OVDJE.

Više

Uskoro se uvodi novi sustav naplate odvoza otpada

Press konferencija u Pazinu

Danas je u dvorani Istra pazinskog Spomen doma održana zajednička press konferencija svih komunalnih poduzeća Istre o uvođenju novog sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji.

Cilj novog sustava gospodarenja otpadom je uspostava kvalitetnog i učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada u svim jedinicama lokalne samouprave, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i zaštitom ljudskog zdravlja.

Uvodni govor zajedničke konferencije održao je predsjednik uprave pazinske Usluge Dragan Šipraka nakon kojeg je slijedila kratka prezentacija gospodarenja komunalnim otpadom u Istarskoj županiji koju je vodio predsjednik uprave labinskog  1. MAJ-a Alen Golja.

(više…)

Više

Uređuju se kružni tokovi

Uređivanje rotora na Vinežu u proljeće 2018.

Topli dani pravo su vrijeme za uređivanje okoliša, a radnici 1.MAJ-a ovih dana pažljivo uređuju kružne tokove jednog po jednog. Sadi se cvijeće i tako definira šareni izgled tih predivnih oaza. Raduju nas brojne pohvale na račun uređenja kružnih tokova i njihovoj estetskoj vrijednosti u slici našega kraja. Kružni tok na ulazu u Labin kod Katura je uređen, a trenutno je u tijeku uređenje onoga na Vinežu.

Više

Mobilno reciklažno dvorište idućih dana na Vinežu

MRD

Mobilno reciklažno dvorište danas nastavlja svoju godišnju turneju po naseljima Grada Labina. Sve do ponedjeljka biti će postavljeno na Vinežu preko puta Doma kulture “Riko Milevoj”. Radno vrijeme je uvijek od 10,00 do 17,00 sati.

Putem njega omogućava se prikupljanje većeg broja različitih vrsta otpada kao što su papir i karton, ambalaža od plastike, metala i stakla, ostala plastika, staklo i metali, tekstil, baterije i akumulatori, lijekovi, boje, tinta, ljepila, smole, otpadna ulja (i jestiva i motorna), metalna ambalaža pod tlakom, ambalaža od opasnih tvari, EE otpad, fluorescentne i štedne žarulje, glomazni otpad (postavljen je posebni kontejner za glomazni otpad).

Na mobilnom reciklažnom dvorištu na raspolaganju je djelatnik zadužen za prihvat otpada od strane građana i njegovo vaganje te odlaganje u za to namijenjene posude.

Više

Od danas prikupljanje selektivnog otpada u Nedešćini, od subote na Štrmcu

Nove posude za Općinu Sv.Nedelja

Obavještavamo cijenjene korisnike s područja naselja Nedešćina da, prema utvrđenom rasporedu, od danas započinje prikupljanje selektivnog otpada. Već danas na rasporedu je pražnjenje “žutih” posuda, odnosno prikupljanje plastične i metalne ambalaže. Na Štrmcu isto je na rasporedu ove subote.

Daljnji raspored prikupljanja plastične i metalne ambalaže, papira i kartone te staklene ambalaže na području naselja Nedešćina i Štrmac možete pronaći – OVDJE.

Više

Projektu “Zelene navike za održivu Labinštinu” pola milijuna kuna iz EU fondova

EU fondovi

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je 15. siječnja 2018. godine Poziv za dostavu projektnih prijedloga za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., specifični cilj – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

U sklopu navedenog, Grad Labin je u dogovoru sa trgovačkim društvom 1.MAJ d.o.o. i općinama Labinštine 22. veljače prijavio projekt pod nazivom „Zelene navike za održivu Labinštinu“, a projekt obuhvaća područje cijele Labinštine s 22.590 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine. U projektnom timu također su sudjelovali predstavnici trgovačkog društva 1.MAJ d.o.o.

(više…)

Više

Rabac i Labin uredni dočekuju Tour of Croatia

DSCN0052

Izuzetno nas raduje da će zanimljiva biciklistička utrka Tour of Croatia proći i kroz naše predivne krajeve. Sutra (subota, 21. travnja 2018. godine) startom u Rapcu u 12:40 sati biciklisti kreću kroz Stari grad sve do Salakovci, a potom prolaze Kapelicom, centrom Labina, te kroz Kršan na putu za Pazin. Najteža etapa ovogodišnjeg Toura nastavlja se potom prijelazom preko Učke do Kastavštine, nakon čega slijedi povratak na Učku gdje i cilj.

Potrudili smo se da Rabac i Labin uredno dočekaju Tour i televizijski prijenos kroz koji će biti prezentirani na šest kontinenata. Tour of Croatia može se pratiti televizijskim prijenosom, bilo kuda uz trasu etape, a biti će organizirana i tri posebna gledateljska punkta  – u Rapcu, Starome gradu i u centru Labina (Zelenice).

Više