U Labinu otvoren prvi istarski “Humana Nova” sortirni centar

Otvaranje Humane Nove u Labinu

Danas je pokraj zgrade 1.MAJ-a d.o.o. u sklopu “Pijacala” otvoren prvi sortirni centar i skladište u Istri. Radi se o projektu Socijalne zadruge Humana Nova Istra, osnovane 2017. godine s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom te osoba iz marginaliziranih skupina u sektoru prikupljanja, sortiranja i prodaje rabljenog tekstila, tekstilne odjeće i obuće.

 

Tijekom 2018. godine u planu je zapošljavanje šest radnika/ice, od čega četvero s invaliditetom. Radove na sanaciji i opremanju zgrade financirao je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u ukupnom iznosu od 150.000 kuna. Ovaj društveno-poduzetnički pothvat potpuno su podržali 1.MAJ d.o.o. te Grad Labin, ali i brojne fizičke i privatne osobe s područja Labinštine i Istre.

 

U bližoj budućnosti započeti će i zajedničko projektiranje velikog centra održivosti, odnosno “pametnog parka ponovne uporabe” u Labinu, projekta vrijednog 2,5 milijuna eura za kojega se planira ishođenje sredstava iz fondova EU.