Osvježeno reciklažno dvorište u Labinu

Reciklažno dvorište u Labinu (Starci bb) kojeg vodi 1.MAJ ovog je ljeta osvježeno. Time je jedino labinsko reciklažno dvorište dobilo ljepši izgled kakvog i zaslužuje. Ujedno, ove godine obilježen je mali jubilej. Naime, prije točno 10 godina ovaj je objekt stavljen u funkciju. Na reciklažnom dvorištu je upravo postavljen novi prijemni ured, uređen je okoliš, te je provedena interna reorganizacija. Reciklažno je dvorište namijenjeno isključivo građanima za izdvojeno odlaganje raznih vrsta otpadnih tvari koje nastaju u domaćinstvu.

Tu se ne vrši nikakva dodatna prerada otpada već je jedina funkcija skupljanje korisnog i problematičnog otpada. U reciklažnom dvorištu dežura radnik koji pomaže građanima pravilno sortirati otpad. Dvorište zauzima površinu od 625 m² s posebno uređenom prilaznom cestom, ulaznom rampom i manipulativnom površinom koja omogućava građanima ulaz, sortiranje i ubacivanje otpada u posebno označene spremnike, te neometan izlaz iz dvorišta. Građani mogu, primjerice, tijekom cijele godine besplatno odložiti pojedine frakcije otpada (pa i krupni otpad) kao što su: papir i karton, plastika, staklo, najlonska folija, otpadno željezo i drugi metali, električna i elektronička oprema i uređaji, drvo (dijelovi namještaja), stare i istrošene baterije i akumulatori, automobilske gume, te otpadna jestiva i motorna ulja. Tako prikupljeni otpad na reciklažnom dvorištu, ovisno o vrsti, predaje se ovlaštenim sakupljačima na obradu. Odlagati se može i problematični otpad kao što su lijekovi, pesticidi, kiseline, lužine i dr.

Sadašnje radno vrijeme (ljetno) je od ponedjeljka do petka od 7,00 do 20,00 sati. subotom i nedjeljom od 8,00 do 13,00 sati, a praznicima je zatvoreno.