Komemorativni centar Labin

PC Pogrebne usluge

Voditelj PC-a: Fernando Rajković

E-mail: fernando.rajkovic@prvimaj.hr

Mob.: 091/5760-400

Pogrebne usluge (0-24h): 052/852-015

Cvjetni studio La Fior: 052/852-288


Ukoliko niste sigurni gdje počiva pokojnik, tražilicu grobnog mjesta možete pronaći klikom OVDJE.

Mobilna verzija tražilice dostupna je klikom OVDJE.


Općenito gledajući, u 1.MAJ-u neki su poslovi često dostupni, bilo za ugovore na neodređeno ili pak na određeno (sezonski). U takve poslove spadaju poslovi vozača, sabirača otpada, pometača, vrtlara i grobara. Za takve poslove smo posebno zainteresirani primati otvorene molbe i izvan natječajnih postupaka. Slobodno se javite na info@prvimaj.hr ili poštom na adresu Vinež 81, 52220 Labin. Nudimo redovita primanja, minimalno četiri tjedna plus dva dana godišnjeg odmora godišnje, te razne beneficije poput regresa, solidarne pomoći, darova u naravi, osposobljavanja, naknade za prijevoz i sl.


Od najstarijih vremena ljudskog roda uz nastambe, putove, svete objekte i crkve prostiralo se područje grobova pokojnika. Groblje, kao posljednja postaja ljudskoga života, od pamtivijeka stoji u neposrednom kontaktu sa naseljima, odnosno građanima, a tako je i sa našim grobljem u Labinu.

tlocrt Labina

Na području Labina, kroz povijest, pratimo različite tipove pokapanja: od prapovijesnih tumula (obično se nalaze u okolici gradinskih naselja), rimskih grobova (područje Novih zgrada i Streljane), staroslavenskih nekropola na redove (Rogočana i Kočur), pa do pokapanja uz seoske kapele i župne crkve što se ustalilo pokrštavanjem stanovništva kroz stoljeća.

Glavno gradsko groblje nalazilo se na području Crća, današnjeg Titovog trga, na mjestu gdje je na prijelazu u 20. stoljeće izgrađena Gradska palača. Na tom mjestu nalazile su se crkve Sv. Sergija i Sv. Marinele, a oko tih crkvica se pokapalo stanovništvo. Osim u okolišu navedenih crkvica, pokapalo se pokojnike i uz crkve Sv. Marije Magdalene i uz crkvu Sv. Marije Tješiteljice. Za vrijeme vladavine Austro-Ugarske Monarhije dolazi do uočljivog širenja grada izvan gradskih zidina. To je razdoblje izgradnje glavnoga gradskog trga i zgrada oko trga, te je groblje postepeno prebačeno na današnju lokaciju na kraju Ulice Sv. Katarine, gdje se od ranije nalazila kapela Sv. Ivana. Na tom mjestu pokapaju se ljudi sve do današnjega dana.

Jankovič: "Raspelo" (1995.)

Od poznatih osoba koje su pokopane na groblju, ističu se intelektualac i gradonačelnik Labina Tomaso Luciani, te poznata revolucionarka Giuseppina Martinuzzi. Osim navedenih osoba, na groblju svoje grobnice imaju gotovo sve poznate labinske plemićke obitelji (Battiala – Lazzarini, Scampicchio, Negri…). Na groblju brojni spomenici poginulim rudarima i žrtvama II. svjetskog rata svjedoče o teškoj labinskoj povijesti. Na groblju izgrađeni su i spomenici palim borcima te poginulim braniteljima Domovinskog rata.

Današnjim komemorativnim centrom koji se nalazi u sklopu gradskog groblja upravlja trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o., Labin. Redovitim ulaganjem u obnovu i napredak postiže se izgled suvremenog i potpuno uređenog komemorativnog centra. Proteklih godina uređen je parking i kružni tok kako bi se posjetiteljima olakšalo kretanje pored groblja, a u 2015. godini uređen je i zapadni ulaz na groblje.

Mrtvačnica u Sv.Lovreču

Osim groblja u Labinu, 1. MAJ d.o.o brine se i o grobljima Drenje, Skitača, Šumber, Nedešćina, Martinski, Ripenda, Rabac i Sv. Lovreč u koja se također redovito ulaže kako bi počivališta naših najmilijih bila uređena. Recentnim ulaganjima 2018. godine izgrađena je nova mrtvačnica u Sv. Lovreču (na slici) te su proširena groblja u Nedešćini i Skitači.

Komemorativni centar Labin

Groblje Labin