Komemorativni centar Labin

PC Pogrebne usluge

Voditelj PC-a: Fernando Rajković

E-mail: fernando.rajkovic@prvimaj.hr

Mob.: 091/5760-400

Pogrebne usluge (0-24h): 052/852-015

Cvjetni studio La Fior: 052/852-288


Ukoliko niste sigurni gdje počiva pokojnik, tražilicu grobnog mjesta možete pronaći klikom ovdje.

Mobilna verzija tražilice dostupna je klikom ovdje.


tlocrt Labina

Od najstarijih vremena ljudskog roda, uz nastambe, putove, svete objekte i crkve prostiralo se područje grobova mrtvih. Groblje, kao posljednja postaja ljudskoga života, od pamtivijeka stoji u neposrednom kontaktu sa gradom, odnosno građanima, tako je i sa našim grobljem.

Na području Labina, kroz povijest, pratimo različite tipove pokapanja, od prapovijesnih tumula (obično nalaze u okolici gradinskih naselja), rimskih grobova (područje Novih zgrada i streljane), starohrvatskih i staroslavenskih nekropola na redove (Rogočana, Kočur), a pokrštenjem stanovništva ustalilo se pokapanje uz seoske kapele i župne crkve.

Jankovič: "Raspelo" (1995.)Glavno gradsko groblje nalazilo se na području glavnoga gradskoga trga, na mjestu gdje je izgrađena Gradska palača. Na tom mjestu nalazile su se crkve Sv. Sergija i Sv. Marinele, a uokolo tih crkvica se pokapalo stanovništvo. Osim u okolišu navedenih crkvica, pokapalo se i uz crkve Sv. Marije Magdalene i uz crkvu Sv. Marije Tješiteljice. Za vrijeme vladavine Austrije dolazi do širenja grada van gradskih zidina. To je razdoblje izgradnje glavnoga gradskog trga i zgrada uokolo trga, te je groblje postepeno prebačeno na današnju lokaciju, gdje se od prije nalazila kapela Sv. Ivana. Na tom mjestu pokapaju se ljudi sve do današnjega dana.

Od poznatih osoba koje su pokopane na groblju, potrebno je istaknuti poznatog intelektualca i gradonačelnika Labina, Tomasa Lucianija, pokopana je na groblju i poznata revolucionarka Giuseppina Martinuzzi. Osim navedenih osoba, na groblju imaju svoje grobnice gotovo sve poznate labinske plemićke obitelji (Battiala – Lazzarini, Scampicchio, Negri…). Uz navedene osobe i poznate obitelji, na groblju se nalaze mnogobrojni spomenici poginulim rudarima, nakon rata pokopane su mnogobrojne žrtve II. svjetskog rata, a nakon Domovinskog rata postavljen je središnji križ poginulim braniteljima i borcima u II. svjetskom ratu.

Mrtvačnica u Sv.LovrečuDanašnjim komemorativnim centrom koji se nalazi u sklopu gradskog groblja upravlja trgovačko društvo 1. MAJ d.o.o., Labin. Redovitim ulaganjem u obnovu i napredak postiže se izgled suvremenog i potpuno uređenog komemorativnog centra. Proteklih godina uređen je parking i kružni tok kako bi se posjetiteljima olakšalo kretanje pored groblja, a u 2015. godini uređen je i zapadni ulaz na groblje. Osim groblja u Labinu, 1. MAJ d.o.o se brine i o grobljima Drenje, Skitača, Šumber, Nedešćina, Martinski, Ripenda, Rabac i Sv. Lovreč u koja se također redovito ulaže kako bi počivališta naših najmilijih bila uređena. Recentnim ulaganjima 2018. godine izgrađena je nova mrtvačnica u Sv. Lovreču (na slici) te je prošireno groblje na Skitači.

Komemorativni centar Labin

Groblje Labin