Franković: Općina Sv.Nedelja ima riješen sustav odvojenog prikupljanja otpada

Irene Franković, zamjenica Općinskog načelnika koja obnaša dužnost Općinskog načelnika

Prenosimo osvrt Irene Franković, zamjenice Općinskog načelnika koja obnaša dužnost Općinskog načelnika Općine Sv. Nedelja, za “5portal” na nepropisno odloženi otpad u okolišu, s naglaskom na prostor uz cestu “Ferali”-Vrećari. Klikni na “VIŠE” za otvaranje članka…

Hvale vrijedna je akcija čišćenja prostora uz cestu Ferali- Vrećari, koju su pokrenuli mladi, s područja Općine Sv.Nedelja. To što neodgovorni pojedinci čine na tom prostoru, poznata je problematika.  I gotovo svi znaju da se odlaže otpad na nepredviđena mjesta u okolišu. Još u prosincu prošle godine Općina je pozvala Komunalno poduzeće (KP)  1.MAJ Labin i dala im nalog da uklone sav nerazvrstani komunalni  otpad, viđen uz samu cestu. I to je učinjeno“, kaže nam u razgovoru obnašateljica dužnosti načelnika Općine Sv. Nedelja, Irene Franković.

Ovogodišnjom zimskom akcijom mladih, prije nekoliko dana, iz KP 1.MAJ ponovo su na poziv Općine Sv. Nedelja, uklonili sav otpad koji je (o)stavljen uz spomenutu cestu, da bi u Općini dobili povratno najsvježiji podatak, da otpada ima još na nekoliko lokacija uz nerazvrstane ceste. 

„Ovome što se događa, uz cestu koja je do nedavno bila makadamska, a sada je asfaltirana, gotovo da pogoduje neodgovornim pojedincima, da mogu nesmetano čak iz automobila samo izbaciti otpad na nedozvoljeni način, i brzo produžiti dalje. Mi naravno ne znamo tko su ti nesavjesni počinitelji, oni moguće je, uopće nisu s područja Općine Sv. Nedelja, kaže Franković, i dodaje: „Ukoliko ipak jesu, onda se doista radi o nepostojanju minimalne  ekološke svijesti kod pojedinaca, obzirom da se može odvesti samo malo dalje, na područje Cere, gdje se nalazi sortirnica i odložiti sav taj nepotrebni otpad besplatno, a koji nije građevinski već je selektivni otpad.

Pitali smo što je s komunalnim redarom?

„Općina još uvijek nema komunalnog redara, ali uskoro će i to biti riješeno. Upravo intenzivno radimo na postupku, kako bi ga zaposlili. Natječaj će biti objavljen sredinom veljače.  Sredstva smo planirali  Proračunom za 2021.Veoma nam je potreban, jer upravo je komunalni redar zadužen za ovakve nedozvoljene radnje, u kojima jedini on može pravovaljano djelovati. Od kažnjavanja za nepropisno odlaganje otpada, do svega ostalog, što može proizaći uslijed nedozvoljenog ponašanja nesavjesnih i neodgovornih pojedinaca. Mi definitivno idemo na zapošljavanje komunalnog redara, jer drugačije ne možemo djelovati na terenu“, ističe Franković.

„I prošle godine u ožujku, dobili smo dojavu da je u nekadašnju rudarsku jamu, Kovica, na županijskoj cesti Kraj drage, bačen kauč i neki namještaj. Izgledalo je kao da je netko cijeli jedan apartman ispraznio u Kovicu.  Kako je Kovica strma i duboka, morali smo uz KP 1.MAJ angažirati i alpiniste profesionalce, jer je netko stručan morao sve te stvari dolje na dubini, zakačiti da bi se mogle dignuti i preuzeti gore. Općinu je to koštalo neplaniranih, 16 tisuća i 500 kuna. Nije malo! kaže Franković i naglašava: „To je javni novac od svih građana, poreznih obveznika, a morali smo djelovati po tom pitanju.

Financiramo kontejnere za odlaganje i zbrinjavanje  glomaznih stvari. Osobno uopće ne mislim da je takvo „nedjelo“ napravio netko od žitelja Općine Sv.Nedelja. Jer od strane Općine, doista se potencira zdrav odnos prema odlaganju svih vrsta otpada. Evo sada ćemo dobiti žute i plave kante i time zaokružiti cijelo područje Općine Sv.Nedelja. Do sada su žute i plave kante imala samo naselja Štrmac i Nedešćina.  Ovih dana stiže nam isporuka od 920 preostalih (žutih i plavih) kanti“, kazala je Franković. 

Skip to content