Podignite glas, a ne razinu mora!

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se ove subote, 5. lipnja 2021. godine. Ovime se ljubitelji okoliša prisjećaju Konferencije o okolišu UN-a održane u Stockholmu 1972. godine, a na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša UN-a. Stoga, na ovaj dan potičemo svijest o okolišu i tražimo povećanje političke pozornosti ovoj temi.

Ove godine moto dana zaštite okoliša je “Podignite glas, a ne razinu mora!“. Daljnje podizanje razina mora u svijetu moglo bi rezultirati sa 2 milijarde klimatskih izbjeglica do 2100. godine, s obzirom na su brojni svjetski velegradovi uz samo more. Hrvatska, kao primorska zemlja, također će osjetiti brojne posljedice. Među njima su potapanja dolina Neretve, Mirne i Raše. Osim toga, u opasnosti od nestajanja su i brojne životinjske vrste diljem svijeta. Najveći utjecaj na porast razine mora ima otapanje ledenjaka pod utjecajem globalnog zatopljenja, a kojeg pak ponajviše uzrokuje izgaranje fosilnih goriva.

Kao pojedinci možemo dati svoj obol borbi za smanjenje globalnog zatopljenja. Potrebno je prema okolišu biti odgovoran i promišljen, koristiti obnovljive izvore energije, smanjiti količinu nastalog otpada (koristiti višekratne proizvode i ambalaže, popravljati razbijene proizvode i sl.) i reciklirati. Svaki pojedinac može biti pozitivan, te koristiti infrastrukturu za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada. Recikliranjem se štede prirodni resursi potrebni za proizvodnju novih proizvoda, ali se također snažno štedi i energija potrebna za proizvodnju.

Brošuru s uputama o pravilnom odvajanju otpada možete pronaći na sljedećoj poveznici:

Skip to content