Škola u Čepiću realizirala vrijednu ideju ljetne učionice na otvorenom

Ljetna učionica

Hvale vrijednu ideju osmislili su u čepićkoj školi “Ivan Goran Kovačić“. Osmislili su ljetnu učionicu na otvorenom, kraj škole, u hladu stabala. “Ispod grane učim znanje” ideja je pokretač za stvaranje poticajnog prostora za učenike gdje će se učiti promatranjem prirode i prirodnih pojava, kroz eksperimente (pokuse) i praktični rad.

Škola za život

Učenje u nastavi kroz sve predmete, a pogotovo prirode i društva zasniva se na istraživanju i otkrivanju, odnosno iskustvenom učenju. Nastava koja se temelji na istraživačkom učenju usmjerena je razvijanju vještina, sposobnosti i stavova. Paralelno s time učenici  razvijaju samostalnost, individualnost i postaju  odgovorniji. U skladu sa Školom za život znanje mora biti posljedica vlastitog opažanja i razmišljanja, a učenje mora imati karakter pronalaženja i otkrivanja. Istraživačka nastava treba kreirati situacije u kojima se potiču rješenja problema, a prije toga njegovo otkrivanje ili upućivanje na problem. Takvim se radom usmjerava učenik i prema stvaralaštvu. Učionica na otvorenom može odgovoriti na sve navedeno jer ni jedna učionica, ma kako ona dobro bila opremljena, i ni jedan udžbenik ne mogu zamijeniti odlazak u prirodu.

Društvena funkcija u slobodno vrijeme

Ljetna učionica će biti i idealan prostor za organizirano okupljanje mladih te zajedničko provođenje slobodnog vremena  u ljetnim večerima. Mlade obitelji  s djecom predškolskog uzrasta imat će  predivno mjesto za igru i druženje.

Put do realizacije uz pomoć HEP-a i 1.MAJ-a

Škola je ideju razradila u projekt. Uskoro je stigla prilika, pošto je HEP objavio natječaj za dodjelu donacija u sklopu programa „Svjetlo na zajedničkom putu“. Projekt je prijavljen i odobreno mu je 11.000 kuna donacije HEP-a. No, škola veliko hvala šalje i našem 1.MAJ-u, te posebno direktoru g. Donaldu Blaškoviću bez čije pomoći ovu iskru koju je potaknula donacija HEP-a ne bi uspjeli pretvoriti u plamen.

Ovakva suradnja škole i gospodarskih subjekata u zajednici može biti čvrst i kvalitetan temelj na kome ćemo zajedno graditi budućnost naše djece. Stvaranje poticajne okoline za učenje može biti ključno za stjecanje znanja i vještina koja će našim učenicima omogućiti daljnje napredovanje u životu, kako profesionalnom tako i u osobnom. Neka im je sa srećom.

Idemo svi zajedno ispod grane učit znanje.

Skip to content