Započela podjela spremnika za odvajanje otpada na području Općine Sv. Nedelja

S novim tjednom započela je i podjela spremnika za odvojeno prikupljanje otpada “od vrata do vrata” na području Općine Sveta Nedelja. Tako je podjela krenula u ponedjeljak (8.11.2021.) u Vrećarima. Nakon Vrećari slijede Eržišće, Tagici, Jurazini, Šumber, Kraj Drage, Tomažići, Santalezi, Stepančići, Brnjci, Cere i ostala mjesta. Ukupno će korisnicima biti podijeljeno gotovo 2.000 spremnika.

Sustav od vrata do vrata

Korisnicima se dodijeljuju po dva spremnika, različite boje. Žuti spremnik služi za prikupljanje plastične i metalne ambalaže, a plavi spremnik za papir i karton. Pražnjenje svakog od tih spremnika vrši se svaka dva tjedna “na kućnom pragu” što znači da korisnici iznose spremnik na javnu površinu po utvrđenom rasporedu kao što rade i sa spremnikom za miješani komunalni otpad. Kako odvajati otpad možete proučiti na: https://admin.zelene-navike.hr/wp-content/uploads/2019/05/Zelene-navike.pdf.

Spremnici nabavljeni uz sufinanciranje EU

Ukupno 1.840 spremnika nabavila je Općina Sveta Nedelja, od čega 920 žutih i 920 plavih spremnika. Nabavu je sufinancirala Europska unija u 85-postotnom iznosu, a sama nabava i prijava potrebne količine spremnika odrađena je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Na jednaki način spremnike su nabavile i ostale jedinice lokalne samouprave na Labinštini. Inače, na području ove općine žuti i plavi spremnici za sustav “od vrata do vrata” već su uvedeni u Nedešćini i Štrmcu, te se s ovih 920 kompleta novih spremnika nadopunjuje sustav tako da se pokriju sva druga naselja općine.

Skip to content