Na Gradskom vijeću o problematici otpada u Rapcu

Na aktualnom satu Gradskog vijeća Grada Labina održanog 14.9.2022., vijećnike je zanimala problematika oko količina otpada tijekom ljetne sezone u Rapcu. Odgovor na pitanje dao je direktor 1.MAJ-a Donald Blašković te istaknuo kako je je ovogodišnja turistička sezona daleko nadmašila prethodne dvije, stoga je donijela veće izazove i veći pritisak na sam centar Rapca, ali i cijeli Grad Labin.

Problem biootpada

„Svjesni smo situacije, da su predmetne dvije lokacije polupodzemnih spremnika, dakle one ispod “Apolla” i na početku šetnice jedne od najkritičnijih. Prije svega jer pojedini nesavjesni građani i vlasnici ugostiteljskih objekata odlažu otpad na nepropisni način.  Ono što smo radili jest da smo svakodnevno uklanjali otpad odložen oko spremnika te ujedno oprali više puta navedene polupodzemne spremnike i tretirali ih za potrebnim kemikalijama.  Najveći problem neugodnih mirisa je biootpad kojeg pojedini vlasnici restorana odlažu u spremnike a ne predaju ga ovlaštenom sakupljaču. I upravo ti vlasnici restorana se najviše bune da iz spremnika se šire neugodni mirisi. Razmišljamo o rješenjima za iduću sezonu kako bismo smanjili nepropisno odlaganje u i oko spremnika te kako bismo spriječili neugodne mirise.“  – istaknuo je Blašković


Napomenuo je i kako se u ostalim dijelovima Rapca znalo događati da spremnici budu dupkom puni ili da bude otpada i kraj njih. Sukladno tome povećan je broj odvoza.

Za kraj Blašković je apelirao i pozvao korisnike  koji imaju više otpada ljeti da zatraže veći spremnik pa ako treba neka zatraže i dodatni spremnik. Cijena pražnjenja im se iz toga razloga neće povećati jer se cijena pražnjenja spremnika plaća po litri i jednaka je bez obzira na veličinu spremnika. Dakle, jednako se plaća varijabilni dio ukoliko se tri puta prazni spremnik od 80 litara ili jednom od 240 litara. Tako da ni preko zime takvi korisnici ne bi bili u gubitku, jedino bi rjeđe predavali spremnik na pražnjenje, dok bi ljeti imali dovoljno mjesta da to sve skupa bolje izgleda.

Oko ove teme u svojem se izlaganju osvrnuo i gradonačelnik Glavičić koji je jasno istaknuo kako se problematika smrada iz polupodzemnih kontejnera ne dešava slučajno već je jasno kako stvarima poput hrane iz ugostiteljskih objekata tamo nije mjesto i tome treba stati na kraj.

Veći spremnici nisu “bauk”

Kako funkcionira obračun Cijene javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada?

Poznato je da se miješani komunalni otpad predaje korištenjem otpadomjera (25 litara) ili spremnika veličine 80, 120, 240, 660 ili 1.100 litara. Cijena se računa tako da se broj litara (volumen) pomnoži sa 0,0801 kuna bez PDV-a. Pogledajmo primjere:

Korisnik A koristi spremnik od 80 litara i prazni ga svaki tjedan. Korisnik B koristi spremnik od 240 litara i prazni ga svaki treći tjedan. Pražnjenje spremnika od 80 litara stoji 6,41 kuna, a spremnika od 240 litara 19,23 kuna. Tako će korisnik A za tri pražnjenja platiti 19,23 kuna, a isto toliko će korisnik B platiti za jedno pražnjenje.

Stoga izbor veličine spremnika nije presudan za cijenu. Oni koji imaju sezonski veće količine otpada mogu uzeti veći spremnik pa će tijekom ljeta lakše zbrinuti veće količine otpada što je i pošteno. Nakon sezone s istim tim većim spremnikom mogu postići istu cijenu predaje otpada, samo što će prema potrebi i logici predavati ga na pražnjenje rjeđe.  Druga solucija je zatražiti dodatni spremnik, pa putem njega zbrinjavati povećane količine otpada. To je primjerenija solucija za one koji sadašnji spremnik žele i dalje prazniti redovito, te im ne odgovara uzimanje većeg spremnika kojeg bi tada rjeđe davali na pražnjenje.

Edukacija i putem weba 1.MAJ-a

Za pravilno odvajanje otpada imamo dosta edukativnih materijala objavljenih na web stranicama 1.MAJ-a (www.prvimaj.hr) ili na web stranici “Zelene navike” (https://zelene-navike.hr/).

Skip to content