Europski tjedan smanjenja otpada 2023.

Ovogodišnji Europski tjedan smanjenja otpada obilježava se od 18. do 26. studenog. Tema je ambalaža. Ona je sveprisutna i iznimno korisna. Međutim, kad su nove sirovine u pitanju, u Europskoj uniji za ambalaže se iskoristi 40% plastike i 50% papira. Ostatak dobiva drugu namjenu. Na kraju životnog vijeka ambalaže, čak 36% komunalnog otpada odnosi se na ostatke ambalaže.

Plastika

Poseban problem je plastika koja dolazi u nekoliko vrsta. U većini članica EU još uvijek nije postignut čak ni cilj recikliranja 50% plastičnog otpada. Stoga, dobro je uvijek imati na umu da je prevencija stvaranja otpada, naročito plastičnog, izniman alat za očuvanje okoliša.

Koristiti alternativu

Dobro je voditi računa o alternativnim oblicima ambalaže. Naročito se to odnosi na proizvođače i trgovine, ali i korisnici proizvoda mogu voditi računa o tome prilikom kupnje. Mnoge namirnice koje svakodnevno nabavljamo znaju biti prekomjerno zapakirane.  Plastične vrećice koje nerijetko koristimo samo od trgovine do kuće imaju alternativu u vidu platnenih vrećica.

Nekoliko primjera

1. Odaberite metalne ili bambusove slamke za višekratnu uporabu umjesto plastičnih slamki za jednokratnu uporabu. Osim toga, papirnate slamke (neobojane) za jednokratnu uporabu su biorazgradive i ekološki prihvatljive.

2. Odlučite se za neplastične boce vode za višekratnu uporabu (npr. staklo i metal) i razmislite o ulaganju u četkicu za boce.

3. Izbjegavajte kupovati povrće i voće koje je prethodno izvagano i stavljeno u plastične kutije ili folije.

4. Izbjegavajte plastične posude za pohranu hrane, odaberite staklene ili bioplastične proizvode umjesto konvencionalne plastike (npr. staklenke u kojima budu pakirani kiseli krastavci).

5. Naučite ispravno reciklirati plastičnu ambalažu i ostatke hrane. Kako reciklirati provjerite u brošuri ili u letku.

6. Ako volite plastične vrećice, kupite one s patentnim zatvaračem, koje ćete oprati i dobro osušiti te kasnije ponovno koristiti. Svakako izbjegavajte one za jednokratnu uporabu.

Plastika u moru – izložba

Na labinskoj tržnici postavljena je izložba koja je proizašla iz aktivnosti gradskog EU projekta “MOREmo brinuti o MORU“. Cilj je osvješćivanje ljudi o onečišćenju koje uzrokuju jednokratna ambalaža i plastika. U tome su sudjelovali srednjoškolci koji su s fascinantnim entuzijazmom napravili prigodnu izložbu koja pokazuje koliko je bitno ne koristiti jednokratnu ambalažu koja završava svugdje pa i u moru, ribi i svemu onome što jedemo i pijemo. Srednjoškolci su se prethodno upoznali s projektom te kroz iskustva ronioca upoznali sa stanjem mora, morskim otpadom te utjecajem jednokratne plastike na bioraznolikost mora i čovjeka.

„Živjeti u blizini mora za mene znači bogatstvo“ – poručila je jedna od marljivih srednjoškolki. I s time se potpuno slažemo. A čisto more još je veće bogatstvo.

Izložba prikazuje stanje našeg priobalja i razmišljanja srednjoškolaca, a može se do daljnjeg pogledati na katu labinske tržnice.

Europski zeleni plan

Uvođenjem novih pravila EU želi zaustaviti trend povećanja ambalažnog otpada. Ona će potrošačima omogućiti da biraju ambalažu koja se može ponovno upotrijebiti, uklonit će nepotrebnu ambalažu, ograničiti prekomjernu ambalažu i propisati jasne oznake za ispravno recikliranje. Otvarat će se i nove poslovne prilike, posebno za manja poduzeća, smanjiti potreba za neobrađenim materijalima, povećati europski kapacitet za recikliranje te smanjiti ovisnost Europe o primarnim resursima i vanjskim dobavljačima. Ta će pravila omogućiti da ambalažni sektor bude u skladu s ciljem klimatske neutralnosti do 2050.

Skip to content